dijous, 20 de febrer del 2014

Història social: panorama històric del contacte de llengües al País Valencià

Del segle VIII al segle XIV hi ha un naixement i expansió per la consciència de la nova llengua amb documents escrits i primeres denominacions, per l’expansió geogràfica del català com l’expansió mediterrània i l’expansió peninsular, la cancelleria Reial que crea un model de prestigi i la formació de la tradició literària catalana.
   
L'etapa d’esplendor s’assenta al segle XV. Dins d’aquest trobem la plenitud de la producció literària amb la valenciana prosa i la desoccitalització lírica, la llengua en els àmbits no literaris i les bases històriques de la castellanització: el canvi idiomàtic.
   
SUBSTITUCIÓ LINGÜÍSTICA
El procés de substitució lingüística en la decadència
El terme Decadència designa l'etapa del començament del procés de substitució lingüística.
  
Causes polítiques, socials i culturals de la substitució lingüística
Moltes són les causes de que es donés una substitució, com el desmembrament polític dels països de la Corona d'Aragó que va ocórrer la primera meitat del segle XVI i que es provoca una perduda de poder polític. L'expulsió dels moriscos al segle XVI va fer que València siga repoblada per castellans perquè se perd un terç de la població. A més, les editorials de Barcelona i València preferien editar en castellà ja que hi havia més demanda encara que el llatí continuava sent considerat com llengua culta.
Tot això provocà la pèrdua de la consciència lingüística i la desconfiança cap a la pròpia llengua. El castellà dominava dominava en l'àmbit públic, mentre que el català es reduïa a l'àmbit privat i entre classes populars. Van entrar molts castellanismes en el lèxic pel que el català es va dialectalitzar molt més i van aparèixer els noms de "llengua mallorquina", "llengua catalana" i "llengua valenciana".
En la Guerra de Successió a la corona d'Espanya els territoris que pertanyien a la corona estaven a favor de l'arxiduc Carles i lluitaren al costat d’ell. Per això, després de la derrota, Felip V promulgà el Decret de Nova Planta, pel qual es perderen Menorca i Sardenya, i les institucions pròpies: el català va ser exclòs de la legislació i de l’Administració municipal i de justícia, de l’ensenyament i de la documentació notarial i del comerç.
Els catalanoparlants d'aquesta època tenien un comportament diglòssic segons el qual s'expressaven col·loquialment en català i utilitzaven el castellà en l’àmbit públic. A finals del segle XIX i part del XX, s’obstaculitza els usos cultes de la llengua.
En el Renaixement i el Barroc, el català va viure una etapa de decadència pel que fa a la literatura culta. Com que les classes altes es castellanitzaven, els escriptors preferien escriure en castellà per a aquest públic. Però els erudits cantaven en català per por de que la llengua es perdés.
   
El procés de substitució lingüística a la Renaixença
La Renaixença es el període durant el qual la llengua recupera els usos cultes. L’inici se sol situar quan es publica L’oda La Pàtria (1833) de Bonaventura Carles Aribau.
Va aparèixer a Catalunya un moviment de recuperació de l'ús literari del català. La llengua i la nació s’identificaven i es passa de la diglòssia fent que el català entri en la poesia d'autor, el teatre, la novel.la , la vida pública, etc. La institució dels jocs florals actuen de catalitzador dels escriptors d'aquella època ja que afavoria la consciència de la pròpia identitat, que afectava a la cultura en general.
En acabar el segle XIX la perspectiva literària i sociolingüística, pel que fa a la nostra llengua, havia canviat rotundament en comparació als segles anteriors:
  • S'havia trencat amb el decadentisme dels segles anteriors.
  • S'havia recuperat la literatura culta.
  • S'havia iniciat l'elaboració de treballs lingüístics bàsics, necessaris per dur a terme el procés de normalització i la posterior normativització del català.


En el segle XX s’inicia el procés de normativització ja que comença a conscienciar-se de normativitzar el català amb una sèrie de regles. Aquesta normalització va fer que la llengua catalana estigués en tots els àmbits, tant públics com privats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada